€{{amount_with_comma_separator}} EUR
Niet-ondertekende stukken

Niet-ondertekende stukken

  • Geplaatst door: Werner

Veel mensen denken dat een document pas geldig is als het ondertekend is. Dit is een misverstand. In de meeste gevallen is een handtekening niet vereist en kan een niet-ondertekend document gewoon rechtsgeldig zijn.

Volgens de Algemene wet bestuursrecht (Awb) moet een bezwaarschrift bijvoorbeeld voldoen aan een aantal eisen, zoals het vermelden van de naam en het adres van de indiener, de motivering van het bezwaar en de datum. Een ondertekening wordt in artikel 6:5 Awb genoemd als vereist, maar de wet schrijft niet voor dat het ontbreken van een handtekening automatisch leidt tot niet-ontvankelijkheid. Bestuursorganen moeten eerst de gelegenheid bieden om het gebrek te herstellen.

Daarnaast komt dat voor als de identiteit van de indiener op een andere manier vaststaat – bijvoorbeeld via een officieel e-mailadres van een inzending – een handtekening overbodig kan zijn. In de praktijk betekent dit dat een bezwaar dat per e-mail of via een online formulier wordt ingediend, zonder handtekening geldig is.

Dit principe geldt niet alleen voor bezwaarschriften, maar ook voor veel andere juridische documenten. In het Burgerlijk Wetboek (BW) zijn voor veel overeenkomsten en verklaringen geen vormvoorschriften vastgelegd. Dit betekent dat ook een ingebrekestelling, een stuitingsbrief of een verzoek om rechtsgeldig kan zijn zonder handtekening.

Toch kan het nuttig zijn om documenten te ondertekenen, bijvoorbeeld om discussie over de afzender te voorkomen. Maar strikt juridisch geldt: als de wet geen ondertekening vereist, is een niet-ondertekend document net zo geldig als een ondertekend exemplaar.

 

Laat een reactie achter